Američka tvrtka i MOL zajedno u Ini

Mađarski dnevnik Népszabadság javlja da bi jedna američka energetska tvrtka, potaknuta američkom vladom mogla kupiti udjel u Ini, dok bi MOL istodobno mogao ostati vlasnik Ininih dionica.

Konstatirano je da bi to mogao biti ishod razgovora koje su zamjenik američkog ministra energetike Amos Hochstein  i tajnik za europska i euroazijske odnose Hoyt Brian Yee imali s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i mađarskim  ministrom vanjske trgovine Péterom Szijjártóm.

Dnevnik javlja da su se američki dužnosnici sastali i s čelnikom MOL-a Zsoltom Hernadijem, a glasnogovornik MOL-a potvrdio je da je Ina bila jedna od tema njihovih razgovora. Prema tom poslovnom dnevniku američka tvrtka kupit će od MOL-a i od hrvatske Vlade jednak udio, tako da će sve tri strane imati jednak utjecaj u Ini.

Upravljačka prava imat će američka tvrtka i MOL, dok bi država imala garantirana zadržana prava. Mađarski Portfolio konstatira da je ta vijest prilično neobična jer se MOL vezano za upravljačka prava u Ini vrlo odlučno odredio, te da bi bilo prilično neobično da ih se odluči odreći u korist treće strane, prenosi www.energetika-net.com.