Pančevačka rafinerija bit će naftovodom povezana s Konstanzom

Gazprom planira gradnju 320 kilometara dugačkog naftovoda koji će povezati rumunjsku luku Konstanza na Crnom moru i NIS-ovu rafineriju u Pančevu, objavio je Publics, a prenosi www.energetika-net.com.

Gazprom bi naftovod trebao graditi u suradnji s rumunjskim operatorom naftovoda Conpetom.

Studija izvodljivosti trebala bi uskoro biti dovršena, a razgovori između Gazproma i Conpeta dosta su intenzivni. Projekt je zamišljen kao ekstenzija postojećeg naftovoda koji povezuje Konstanzu i Pitesti, s odvojkom od 320 kilometara prema NIS-ovoj rafineriji. Od toga 280 km naftovoda trebalo bi biti sagrađeno u Rumunjskoj, a investicija je procijenjena na 200 milijuna eura.

Ovu vijest treba promatrati u svjetlu činjenice da prihodi Janafa uvelike ovise o transportu nafte za potrebe pančevačke rafinerije, kojoj je to glavni opskrbni pravac. Sagradi li se taj naftovod Janafovi prihodi će se znatno smanjiti.

Sisačka rafinerija prerađuje sve manje nafte, rafinerija nafte u Brodu još nije modernizirana, a pančevačka rafinerija pak iz godine u godinu povećava narudžbe preko Omišlja. Samo u prvom polugodištu Janafovi prihodi od transporta nafte iznosili su 142,3 milijuna kuna te čine 67% ukupnih prihoda tvrtke.