60 godina rada Rafinerije ulja Modriča

Svečanim otvaranjem Muzeja Rafinerije ulja i dodjelom priznanja za najzaslužnije u razvoju ovog poduzeća, u Modriči je obilježeno 60 godina od osnivanja i rada Rafinerije ulja Modriča.

Vladimir Ozerov, generalni direktor „Optima grupe“, u čijem sustavu radi Rafinerija ulja Modriča, rekao je da je šest decenija postojanja Rafinerije ulja Modriča značajan jubilej.

„Decenijama je Rafinerija ulja Modriča bila vodeća kompanija za proizvodnju, preradu i promet derivata nafte u bivšoj Jugoslaviji, a danas sa više od 500 radnika, 250 proizvoda i kvalitetom koji su potvrdile laboratorije najvećih proizvođača automobila u Evropi, Rafinerija uspješno plasira svoje proizvode u zemljama regije, EU i Ruske Federacije“, rekao je Ozerov.

On je rekao da je većinski vlasnik Rafinerije ulja, ruska kompanija „Zarubežnjeft“ uložila značajna sredstva u rekonstrukciju postrojenja i nabavku suvremene opreme za preradu nafte i naftnih derivata.

„Posjedujemo vrhunsku tehnologiju za proizvodnju najkvalitetnijih ulja, motornih i industrijskih maziva, što nam potvrđuju veliki proizvođači automobila kao što su `Mercedes`, `Volkswagen`, `Audi` i drugi. Korak više, u unaprijeđenju proizvodnog procesa, bit će ostvaren na jesen otvaranjem `blendinga` novog postrojenja za proizvodnju motornih ulja i maziva koji će omogućiti veći obim proizvodnje u Rafineriji ulja Modriča“, dodao je Ozerov.

Pero Dugić, savjetnik generalnog direktora Rafinerije ulja Modriča Romana Romanova, podsjetio je na razvoj Rafinerije od male radionice 1954. godine do danas.

„Od osnivanja rukovodstvo i inženjeri Rafinerije rade na usavršavanju proizvodnje i stalnom podizanju kvaliteta proizvoda“, rekao je Dugić.

Šezdeseti rođendan Rafinerija ulja dočekuje sa 528 radnika, od kojih su dva doktori nauka, sedam magistri, 84 inženjeri, 15 radnika je sa višom stručnom spremom, 174 sa srednjom školskom spremom, a tu je i veliki broj kvalificiranih radnika, rekao je Dugić, dugogodišnji direktor Rafinerije.

Izvor: www.capital.ba